LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse vor înființa o bază a Flotei Mării Negre la șantierul naval Azov din Mariupolul ocupat. Ocupanții continuă exploatarea economică a zonelor capturate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ruse vor înființa o bază a Flotei Mării Negre la șantierul naval Azov din Mariupolul ocupat. Ocupanții continuă exploatarea economică a zonelor capturate

BBC Rusia a transmis pe 13 februarie că omul de afaceri cecen și prieten apropiat al șefului cecen Ramzan Kadîrov, Valid Korchagin, a devenit coproprietar al uzinei metalurgice Mariupol (Uzina Siderurgică Ilici din Mariupol) și al unui lanț rusesc de restaurante și cafenele din Mariupol.

Azovstal. Foto: Profimedia

UPDATE 06.52 Moscova continuă să își valorifice relația cu Iranul pentru a susține războiul din Ucraina. Direcția ucraineană principală de informații militare (GUR) a interceptat, pe 10 februarie, transmisia a doi operatori de drone Shahed care coordonau ținte în ceea ce GUR a susținut că este un „dialect kurd intercalate cu cuvinte farsi”. ISW nu poate identifica dialectul în interceptarea audio, dar faptul că indivizii din clipul audio sunt operatori Shahed indică faptul că ar putea fi operatori din Kurdistanul iranian care sunt probabil afiliați la Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC). Este mult mai puțin probabil ca Rusia să fi fost capabilă să identifice sau să aducă militanți kurzi individuali cu experiență în operarea de drone pentru a conduce atacuri Shahed asupra Ucrainei. ISW a raportat anterior că elementele afiliate IRGC susțin probabil utilizarea dronelor Shahed de către Rusia, acționând ca operatori și formatori. iar operatorii din interceptarea GUR sunt probabil parte din aceeași linie de efort. The Guardian a publicat pe 13 februarie informația că Iranul a introdus ilegal în Rusia cel puțin 18 drone cu rază lungă de acțiune folosind bărci și avioane de stat iraniene. The Guardian a constatat că aceste transporturi includ șase drone Mohajer-6 și 12 drone Shahed-121 și 129, care au capacități de lovire aer-sol și sunt proiectate să livreze o sarcină utilă la țintă și să se întoarcă la bază, spre deosebire de Shahed-131 și 136, drone de tip proiectil pe care forțele ruse le-au folosit pe scară largă în Ucraina până acum. Bloggerii ruși au remarcat pe 13 februarie că avioanele de marfă Il-76 afiliate IRGC zboară în mod obișnuit către Rusia, sugerând că Teheranul oferă în mod constant Moscovei o varietate de materiale folosind avioane afiliate IRGC. Aceste date, luate în tandem, sugerează că Rusia continuă să se bazeze pe Iran pentru sprijin militar și tehnologic în Ucraina și că unii membri ai personalului iranian sunt probabil în Ucraina să sprijine direct atacurile rusești asupra infrastructurii civile ucrainene, așa cum a raportat anterior ISW.

UPDATE 06.37 Autoritățile ruse iau din ce în ce mai multe măsuri pentru a promova autocenzura în Rusia sub pretextul contracarării amenințărilor informaționale sporite rezultate din invazia Ucrainei. Un reprezentant al Centrului principal de frecvență radio din Rusia (GRChTs), o subsidiară a cenzorului mass-media de stat rus Roskomnazdor, a anunțat lansarea sistemului de căutare automată „Okulus”, care automatizează scanarea textului, imaginilor și filmărilor video pentru a detecta conținutul cenzurat de stat, cu teme extremiste, solicitări pentru activități ilegale în masă, sinucidere și conținut pro-drog și pro-LGBTQ. Se pare că GRCHT-urile vor dezvolta pe deplin Okulus până în 2025. Okulusul rusesc nu are nicio legătură cu ofertele de tehnologie ale companiilor occidentale care au nume similare. GRChTs au susținut că o cantitate fără precedent de informații false diseminate cu viteză mare a inundat spațiul informațional rusesc după începerea invaziei Ucrainei și că Okulus poate analiza 200.000 de imagini pe zi (o creștere față de procesarea manuală a 106 imagini și 101 videoclipuri pe zi) pentru a aborda această creștere a informațiilor. Un grup de hackeri din Belarus care se presupune că a pătruns în Okulus a susținut că GRChT l-a programat pe Okulus să găsească insulte personale îndreptate împotriva președintelui rus Vladimir Putin, inclusiv comparații cu cifre nemăgulitoare. Okulus, alături de alte eforturi recente ale Kremlinului de a digitaliza societatea rusă, extinzând simultan controlul asupra Rusiei digitale, sunt probabile eforturi de a speria rușii. De asemenea, nu este clar în ce măsură Kremlinul îi va proteja pe bloggerii critici de astfel de sisteme.

UPDATE 06.13 Organismul independent de opoziție în limba rusă, Meduza, a transmis că Roskomnazdor ar putea interzice în curând YouTube și că rețelele de socializare afiliate la statul rus VK își va extinde monopolul rețelelor sociale pentru a recruta creatori celebri de conținut în limba rusă pe YouTube pentru serviciul său video. VK încearcă, de asemenea, să-și extindă serviciul de streaming de muzică, probabil într-un efort de a elimina interacțiunile rușilor cu conținutul nedorit. Autoritățile ruse caută, de asemenea, să extindă domeniul de aplicare al retoricii eligibile pentru cenzură. Un deputat al Dumei de Stat Rusia Unită a anunțat pe 12 februarie că intenționează să propună o legislație care să introducă răspunderea penală pentru insultarea personalităților militare ruse cu titlurile „Erou al Rusiei” și „Erou al URSS”.

UPDATE 05.55 Președintele rus Vladimir Putin continuă să stea public alături de Ministerul rus al Apărării (MOD), în timp ce forțele ruse continuă să sufere pierderi catastrofale în jurul Vuhledar, regiunea Donețk. Putin a comentat la o emisiune televizată de stat rusă înregistrată pe 9 februarie și difuzată pe 12 februarie că „infanteria navală rusă funcționează așa cum ar trebui acum” și că flotele din Pacific și Nord „luptă eroic”. Putin a lăudat probabil în mod deliberat. flotele sale din Pacific și Nord pe fundalul pierderilor substanțiale și foarte mediatizate ale elementelor mecanizate ale Brigăzii 155 de Infanterie Navală a Flotei Pacificului în asaltul lor asupra Vuhledar. Ministerul Rusiei a tăcut cu privire la pierderile rusești la Vuhledar, iar comentariul lui Putin urmează declarației ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, din 7 februarie, potrivit căreia forțele ruse desfășoară cu succes o ofensivă la Vuhledar. Probabil că Putin insistă în mod deliberat pe descrierea extrem de optimistă a Ministerului Rusiei a liniei de front din Vuhledar pentru a susține narațiunea unei iminente și majore ofensive rusești în regiunea Donețk. Putin se abține, de asemenea, de la criticarea bloggerilor care acuzaseră din ce în ce mai mult Ministerul Apărării și comanda militară rusă că nu au reușit să învețe din greșelile lor anterioare atunci când au condus ofensive mecanizate. Comentariul lui Putin, totuși, poate semnala și o intenție de a întări asaltul asupra Vuhledar cu forțe mobilizate sau prin reangajarea elementelor rămase ale Flotei de Nord în zonă. ISW a observat recent forțele ucrainene distrugând sistemele rusești de rachete sol-aer – care aparțineau Brigăzii 80 Independente de infanterie motorizată arctică a Flotei de Nord – în regiunea Herson ocupată. Oficialii ucraineni au mai raportat anterior că armata rusă a acumulat unele forțe în Mariupol, la doar 75 km sud-est de Vuhledar. Acești indicatori sugerează că forțele ruse, inclusiv elemente ale Flotei de Nord, se pot pregăti pentru un angajament mai amplu față de Vuhledar.

UPDATE 05.27 Utilizarea de către armata rusă a personalului mobilizat ca înlocuitori în unitățile de luptă care au suferit pierderi grele este puțin probabil să genereze capacități ofensive suficiente pentru un avans mecanizat rapid și pe scară largă. Reprezentantul direcției operaționale ucraineene, Oleksiy Dmytrashkivskyi, a declarat că armata rusă va trebui să reîmprospăteze cu noi luptători Brigada 155 Infanterie Navală pentru a treia oară din cauza pierderilor sale la Vuhledar și a eșecurilor militare anterioare în jurul Oblastului Kiev și Pavlivka, Regiunea Donețk. Dmytrashkivskyi a remarcat că Brigada 155 de Infanterie Navală avea 5.000 de militari înainte de înfrângerea sa la Vuhledar. Un militar rus din Brigada 155 de Infanterie Navală care a participat la un asalt asupra Vuhledar a declarat unui agent al opoziției ruse că brigada avea 80% până la 90% din personal cu oameni mobilizați, deoarece comanda militară rusă întărește constant unitățile ruse cu militari mobilizați. Dependența continuă a Rusiei de oamenii mobilizați care nu au fost capabili să îndeplinească sarcini militare, cum ar fi identificarea și detectarea câmpurilor minate sau nu au știut ce să facă, după ce au intrat în ele în timpul atacului, indică faptul că aceste elemente mobilizate nu au experiența de luptă necesară pentru a organiza o ofensivă mecanizată de succes. Acești bărbați mobilizați probabil au primit o pregătire individuală limitată și nu au coeziunea unității și pregătirea profesională sau experiența necesară pentru ofensivele mecanizate la scară largă. Rusia poate desfășura elemente mobilizate suplimentare care ar putea fi capabile să desfășoare operațiuni defensive solide sau operațiuni ofensive bazate pe uzură pe linia frontului la Vuhledar.

UPDATE 05.18 ISW continuă să evalueze că cel mai probabil curs de acțiune al Rusiei (MLCOA) este un efort ofensiv iminent în regiunea Lugansk și, prin urmare, a ajustat structura evaluărilor zilnice ale campaniei. Evaluarea regiunii Lugansk ca parte a principalului efort rusesc nu exclude posibilitatea de a continua acțiuni contraofensive ucrainene aici sau oriunde altundeva în teatrul de război, în viitor. ISW va raporta eforturile de contraofensivă ucrainene pe măsură ce vor avea loc.

UPDATE 05.05 Forțele ruse au continuat să efectueze atacuri la sol la nord-vest de Svatove pe 12 și 13 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac la sol rusesc lângă Hryanikivka (55 km nord-vest de Svatove) pe 13 februarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au avansat până la cinci kilometri în zone nespecificate în direcția Kupyansk (aproximativ 50 km nord-vest de Svatove) și au făcut câștiguri teritoriale marginale în apropiere de Hryanykivka, Dvorichne, Synkivka și Lyman Pershyi, toate pe o rază de 16 km nord-est de Kupyansk. Un blogger rus a susținut pe 12 februarie că forțele ruse și ucrainene s-au ciocnit lângă Kotlyarivka și Kyslivka, la 26 km nord-vest de Svatove. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au efectuat recunoașteri în forță în zonele Dvorichna și Novomlynsk,

image

UPDATE 04.53 Forțele ruse au continuat atacurile la sol în zona Kreminnei pe 12 și 13 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropierea Kreminnei; 10 km sud de Kreminna, lângă Bilohorivka și zona pădurii Hryhorivka din regiunea Lugansk; și la 13 km vest de Kreminna, lângă Torske, regiunea Donețk, pe 12 și 13 februarie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a declarat la 12 februarie că forțele ruse își concentrează eforturile în direcția Lyman la vest de Kreminna și își sporesc utilizarea artileriei în regiunea Lugansk. Surse ruse au susținut că forțele ruse au respins forțele ucrainene cu 1 km într-o zonă de pădure nespecificată în apropiere de Kreminna. Un blogger rus a susținut pe 12 februarie că forțele ruse au atacat Bilohorivka și au încercat să avanseze spre Zarichne din pozițiile din Dibrova, ambele chiar la sud-vest de Kreminna. Un alt blogger rus a postat imagini în care personalul rus susține că forțele ruse Spetsnaz corectează focul rusesc împotriva pozițiilor ucrainene din zona Torske, la vest de Kreminna și că forțele profesionale și personalul mobilizat lucrează împreună eficient, sugerând că sursele ruse doresc să creeze o narațiune conform căreia forțele rusești dedică personal eficient operațiunilor ofensive de lângă Kreminna.

UPDATE 04.24 Bloggeri ruși susțin din ce în ce mai mult că forțele ucrainene se pregătesc pentru o ofensivă rusă de-a lungul întregii linii de front din regiunea Lugansk. Bloggerii au susținut pe 12 și 13 februarie că forțele ucrainene se așteaptă ca forțele ruse să obțină câștiguri teritoriale masive și că își îmbunătățesc fortificațiile și transportă rezerve în zonele din apropierea liniei de front din regiunea Lugansk. Unii bloggeri au susținut că forțele ucrainene se retrag din anumite zone active din prima linie.

UPDATE 04.11 Forțele ruse au continuat să obțină câștiguri tactice și au condus atacuri la sol în jurul Bakhmutului pe 12 și 13 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; nord-est de Bakhmut lângă Fedorivka (15 km nord-est) și Vyimka (22 km nord-est); la nord de Bakhmut lângă Vasyukivka (12 km nord); la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka (7 km sud-vest); și la vest de Bakhmut lângă Ivanivske (5 km vest) și Chasiv Yar (10 km vest) pe 12 și 13 februarie. Purtătorul de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, colonelul Serhii Cherevaty, a declarat pe 12 februarie că forțele ruse și ucrainene s-au angajat în 19 ciocniri pe parcursul zilei și că luptele au avut loc lângă Fedorivka, Chasiv Yar și Ivanivske. Finanțatorul Grupului Wagner Yevgeny Prigojin a susținut că forțele Grupului Wagner au capturat Krasna Hora (4 km nord de Bakhmut) pe 12 februarie, ceea ce este confirmat de filmările și imaginile luptătorilor Grupului Wagner din Krasna Hora. Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat capturarea Krasna Hora pe 13 februarie și a declarat că „voluntarii detașamentelor de asalt” au luat așezarea, continuând campania Ministerului Rusiei de a submina rolul grupării Wagner în operațiunile din jurul Bakhmutului. Bloggeri ruși au susținut că forțele Grupului Wagner luptă acum pentru Paraskoviivka (chiar la nord de Krasna Hora și la aproximativ 5 km nord de Bakhmut), dar că forțele ucrainene păstrează controlul asupra așezării. Surse ruse au susținut, în plus, pe 12 și 13 februarie, că luptele au continuat de-a lungul autostrăzii T0504 Kostyantynivka-Chasiv Yar-Bakhmut și lângă autostrada E40 Bakhmut-Slovyansk. Surse ruse au reiterat că forțele ruse nu au finalizat încă încercuirea operațională a orașului Bakhmut din 13 februarie.

image

UPDATE 03.40 Forțele ruse au efectuat atacuri la sol de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 12 februarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la periferia de nord-vest a orașului Donețk, lângă Pervomaiske și la periferia de sud-vest, lângă Pobieda și Marinka, pe 12 februarie și nu confirmă niciun atac la sol în această zonă pe 13 februarie. Un blogger rus a susținut pe 12 februarie că trupele ruse au continuat să atace spre Nevelske (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și au luptat în Marinka. Un blogger rus a postat filmări pe 13 februarie cu Divizia 132 de infanterie motorizată din Corpul 1 de armată (forțele Republicii Populare Donețk) lovind tranșee ucrainene la nord de Avdiivka, și a caracterizat în special Corpul 1 de Armată ca parte a Districtului Militar de Sud al Rusiei (SMD), ceea ce este în concordanță cu integrarea oficială din 3 februarie a milițiilor din Republica Populară Donețk și Lugansk (DNR și LNR) în SMD. Alți bloggeri au postat imagini cu grupuri de asalt ale Diviziei 150 de de infanterie motorizată (Armata a 8-a de arme combinate, SMD) care operează în Marinka. Trupele DNR care au fost incluse în SMD se confruntă probabil cu probleme logistice asociate cu integrarea formațiunilor neregulate în unitățile convenționale. ISW continuă să monitorizeze rapoartele despre unități SMD suplimentare (sau altele) care se deplasează în zona orașului Donețk, ca un posibil indicator că rușii vor lansa o ofensivă semnificativă pe această axă. Lipsa unei noi ofensive rusești majore pe axa orașului Donețk împiedică operațiunile rusești din jurul Vuhledar și Bakhmut să se susțină reciproc. ISW nu a observat încă niciun astfel de indicator.

UPDATE 03.27 Forțele ruse au efectuat un atac la sol limitat în vestul regiunii Donețk pe 12 februarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins un atac rusesc lângă Vuhledar (30 km sud-vest de orașul Donețk) pe 12 februarie și nu au confirmat niciun atac la sol în această zonă pe 13 februarie. Imaginile geolocalizate postate pe 12 februarie arată tancuri rusești lovind mine la est de Vuhledar, ceea ce indică faptul că trupele ruse au făcut anterior progrese minore în această zonă. Comandantul batalionului DNR „Vostok”, Alexander Khodakovsky a susținut pe 13 februarie că o lovitură ucraineană HIMARS asupra sediului Vostok l-a ucis pe comandantul cartierului general, dar că, în zona Vuhledar, comanda și controlul rusesc nu vor fi afectate de bombardament deoarece există înlocuitori la comandă și canale de comunicare duplicate.

UPDATE 03.15 Forțele ruse au atacat fără succes pozițiile ucrainene din vestul regiunii Zaporijia pe 13 februarie, în timp ce continuă să-și întărească pozițiile în regiune. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc asupra Zaliznychne (la aproximativ 78 km sud-est de orașul Zaporijia). Ministerul Apărării din Regatul Unit (MOD) a declarat că imaginile open-source arată că, începând cu 7 februarie, forțele ruse au întărit în continuare fortificațiile defensive în centrul regiunii Zaporijia - în special în Tarasivka (la aproximativ 26 km sud-vest de Zaliznychne). Ministerul Regatului Unit a adăugat că forțele ruse au extins și o porțiune de fortificații pe linia Orikhiv-Vasylivka la sud de orașul Zaporijia. Ministerul Regatului Unit a evaluat că forțele ruse extind construcția de linii defensive și desfășoară personal în regiunile Zaporijia și Lugansk din îngrijorare pentru contraofensivele ucrainene, în ciuda menținerii unui accent operațional asupra ofensivelor din Donbas. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei contraofensive ucrainene în sudul Ucrainei prin vestul regiunii Zaporijia, la sfârșitul primăverii până la începutul verii.

image

UPDATE 02.52 Forțele ruse nu au desfășurat operațiuni ofensive în regiunile Herson sau Mykolaiv între 12 februarie și 13 februarie. Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare a Ucrainei de Sud, Nataliya Humenyuk, a declarat pe 12 februarie că forțele ruse nu desfășoară echipamente sau personal militar în regiunea Herson care ar amenința pozițiile ucrainiene de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro. Humenyuk a adăugat că forțele ruse au efectuat recent o rotație de trupe pe Kinburn Spit, regiunea Mykolaiv și a remarcat că forțele ruse sunt concentrate la baza capului Kinburun pentru a evita focul de artilerie ucraineană. Statul Major ucrainean a raportat că Rusia a desfășurat 200 de militari Rosgvardia la Lazurne (la aproximativ 65 km sud-vest de orașul Herson) pentru a consolida măsurile contrasubversive în malul de est (stânga) Oblast Herson. Forțele ruse au continuat să bombardeze orașul Herson și așezările din vecinătatea acestuia și, se pare, au deteriorat o cale ferată importantă din apropierea orașului. Surse ruse au raportat că forțele ucrainene au continuat să țintească pozițiile rusești de pe malul de est (stânga) al râului Nipro, iar imaginile geolocalizate au arătat că o rachetă ucraineană distruge un post de observare autonom rus de pe barajul Nova Kakhovka.

image

UPDATE 02.19 Un blogger afiliat Kremlinului a negat rapoartele occidentale despre eforturile deliberate ale Rusiei de a scădea nivelul apei din rezervorul Kakhovka, într-un efort de a crea un dezastru ecologic care ar închide sistemul de răcire al centralei nucleare Zaporijia (ZNPP). Bloggerul a minimizat motivele scăderii nivelurilor din baraj, numindu-le a fi pregătiri pentru topirea zăpezii și pentru inundațiile de primăvară.

UPDATE 02.05 Surse ruse au susținut că forțele ruse au doborât o dronă ucraineană deasupra Mării Azov și 12 drone în vecinătatea orașului Djankoy, Crimeea, între 11 și 12 februarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 12 februarie au arătat activarea apărării aeriene rusești în Baza Aeriană Kirovske, Crimeea.

UPDATE 01.49 Reprezentantul Direcției Generale de Informații Militare (GUR) ucraineană, Vadym Skibitsky, a declarat pe 12 februarie că Rusia va amâna un al doilea val de mobilizare, deoarece încă se confruntă cu dificultăți cu primul val de mobilizare. Cu toate acestea, autoritățile ruse continuă să depună eforturi de criptomobilizare pentru a atenua consecințele negative ale unui al doilea val de mobilizare anunțat, după cum a evaluat anterior ISW. Putin l-a însărcinat anterior pe Ministerului rus al Apărării (MOD) să rezolve eșecurile sistematice din cadrul sistemelor de mobilizare într-un termen scurt și ar putea folosi lipsa îmbunătățirilor ca premisă pentru a întârzia al doilea val de mobilizare nepopular, dar probabil necesar.

UPDATE 01.26 Mercenarii Grupului Wagner continuă să sufere pierderi mari ca urmare a operațiunilor costisitoare din estul Ucrainei. Doi luptători Wagner și foști condamnați au declarat pentru CNN că unitățile lor au suferit pierderi grave în atacurile în stilul „primului val”. Un soldat a susținut că 60 din cei 90 de membri ai unității sale au murit într-un atac în apropiere de Bilohorivka, regiunea Lugansk, și a observat că superiorii lor erau deciși să angajeze în luptă o altă unitate să susțină atacul în ciuda pierderilor grele. Un alt soldat Wagner a susținut, de asemenea, că, comandanții Wagner au amenințat că vor ucide soldații care se retrăgeau și nu vor evacua personalul rănit de pe câmpul de luptă. Aceste afirmații sunt în concordanță cu raportările anterioare ale ISW privind tratamentul condamnaților neexperimentați din detașamentele Wagner, care sunt întrebuințați drept carne de tun.

UPDATE 01.03 Comandamentul militar rus se confruntă cu provocări de integrare a formațiunilor armate neregulate în structurile convenționale de forță. Statul Major ucrainean a raportat la 13 februarie că personalul rus mobilizat, integrat în unitățile fostului Corp de armată al Republicii Populare Donețk (DNR) (acum parte a Districtului Militar de Sud al Rusiei) refuză din ce în ce mai mult să participe la ofensivă. Comandanții și militarii DNR încearcă probabil să arunce pe linia frontului oameni mobilizați ruși fără experiență din cauza frustrărilor legate de lipsa de rotație a propriilor lor oameni sau ca pedeapsă pentru tratamentul inegal al forțelor proxy în trecut. Igor Girkin, un proeminent blogger și fost ofițer rus care a comandat militanții în Donbas în 2014, s-au plâns că oficialii ruși au îndepărtat mai multe unități rusești mobilizate de pe linia frontului în urma apelurilor primite de la guvernatorii locali, dar nu au oferit același tratament unităților din teritoriile anexate ilegal. Un blogger rus a susținut, de asemenea, că membri ai Regimentului 51 de Trupe Aeropurtate de Gardă, din Rusia (din Divizia 106 Aeropurtată de Gardă) se rănesc intenționat pentru a nu lupta alături de unitățile Wagner. Postarea mai susține, de asemenea, că forțele Wagner au amenințat că vor împușca membrii ai Regimentului 51 Aeropurtat dacă aceștia nu îi salvau pe luptătorii Wagner răniți.

UPDATE 00.43 Oficialii ruși și cei legați de regim continuă să exploateze activele din orașele ucrainene capturate în beneficiul economic și militar propriu. BBC Rusia a transmis pe 13 februarie că omul de afaceri cecen și prieten apropiat al șefului cecen Ramzan Kadîrov, Valid Korchagin, a devenit coproprietar al uzinei metalurgice Mariupol (Uzina Siderurgică Ilici din Mariupol) și al unui lanț rusesc de restaurante și cafenele din Mariupol. BBC Rusia a raportat că Korchagin este probabil rudă cu senatorul cecen Suleyman Geremeyev și șef adjunct al Ministerului Constructiilor cecen Vakhit Geremeyev, ambii fiind rude cu aliatul apropiat a lui Kadîrov și parlamentarul Dumei de Stat Adam Delimhanov. Șeful Transparency International-Rusia, Ilya Shumanov, a sugerat că Kremlinul îi recompensează pe membrii familiei Geremeyev care au luptat în Ucraina. Oficialii ruși vor continua probabil să exploateze activele economice din zonele ocupate pentru a construi rețele de patronaj corupte, pentru câștig personal.

UPDATE 00.24 Primarul rus al Mariupolului, Oleg Morgun, a susținut, la 12 februarie, că forțele ruse vor înființa o bază a Flotei Mării Negre la șantierul naval Azov din Mariupolul ocupat. Forțele ruse intenționează să transforme Mariupolul într-o mare bază militară, mai degrabă decât să reconstruiască orașul pentru locuitorii săi. Administrația de ocupație din Mariupol ar putea încerca să exploateze resursele portuare ale Mariupolului și să continue să militarizeze zonele ocupate, dar nu este clar cum poate construi infrastructura necesară unei baze navale majore într-o perioadă rezonabilă de timp.

ȘTIRE INIȚIALĂ Autoritățile de ocupație ruse continuă să importe personal din Rusia pentru a compensa lipsa de colaboratori dispuși să se angajeze în administrațiile de ocupație. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat pe 13 februarie că autoritățile de ocupație ruse au importat personal administrativ din Chelyabinsk și Krasnoyarsk Krai, Rusia, în regiunea Zaporijia ocupată, deoarece civilii ucraineni continuă să refuze să coopereze cu administrația de ocupație rusă. Fedorov a declarat, de asemenea, la 12 februarie, că autoritățile de ocupație ruse au adus 800 de ofițeri de poliție în regiunea Zaporijia ocupată de Rusia, pentru a întări aplicarea legii ocupației și pentru a suprima în continuare sentimentul anti-rus în teritoriile ocupate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?